Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Geïllustreerde tijdlijn presenteert vrouwenmode elk jaar van 1784-1970

Hieronder leest u de algemene informatie over Mode

logo

Door Vewn

Als veelzijdige kunstvorm is de illustratie bedoeld om het materiaal, de kleuren en het ontwerp van kleding te tonen. Deze tekeningen figureren niet alleen als een stijlstudie, maar bieden ook onbedoeld een kijkje in de geschiedenis van modeontwerp en sociale popcultuur van die tijd, zoals blijkt uit deze verzameling delicate en gedetailleerde illustraties.

Over de tijdlijn

Deze tijdlijn is nauwkeurig gecompileerd met behulp van een aantal historische mode-platen en toont de vele verschuivingen in stijlen die in de loop van bijna 200 jaar op damesmode plaatsvonden. De chronologische presentatie begint in het jaar 1784, toen de hoepelrokjes met strookjes op de grond lang genoeg waren.

Het kronkelt vervolgens door de komende decennia, met een geleidelijke neiging naar slankere silhouetten in het begin van de 19e eeuw, een voorkeur voor over-de-top hoofdtooien in de jaren 1830, en de heropkomst van de vollediger ballerina in de jaren 1860. In de 20e eeuw waren er echter weer a-lijnen in de kast, totdat de knielange rokjes in de jaren twintig de show stal.

Voor de komende 50 jaar bleven de stijlen relatief kort en slank – tot 1970, toen de broeken eindelijk hun langverwachte, grootse debuut maakten. De tijdlijn eindigt hier, misschien omdat high-fashion fotografie beweerde dat dergelijke schetsen overbodig waren.

Hoewel mode-illustraties tegenwoordig misschien niet zo veel worden gemaakt of gebruikt, blijven sommige hedendaagse kunstenaars het ambacht levend houden met hun oogverblindende ontwerpen en toewijding om de stijlen van vandaag te documenteren.

Waarom is Mode zo belangrijk?

Mode is een vorm van zelfexpressie en identiteit. Ben je slank? Zakelijk ingesteld? Een hipster? Wijnoogst? Mode is kleding die een trend wordt, die de neiging heeft om een gedrag, mindset of omstandigheid weer te geven. Er zijn vreemde modetrends door de hele geschiedenis heen, die een verhaal vertellen over de mensen in die tijd en cultuur.Laten we dat van dichterbij bekijken.

Oorlogstijd en economische problemen

Tegen 1929 zorgde de ‘Grote Depressie’ voor een tijd van nog meer functionele kleding. Vrouwen droegen vrouwenpakken en door militairen geïnspireerde kleding. Alles werd bepaald door geld, dus kleding moest duurzaam zijn en overal voor gedragen worden.

Zodra de Tweede Wereldoorlog arriveerde, was kleding schaars en werd het door de overheid gerantsoeneerd. Vrouwen ervaarden een verlies van mode en een overvloed aan functionaliteit.

Deze geïnspireerde vrouwen gebruikten de beschikbare stoffen, waaronder gordijnen, oude herenkleding en zelfs lakens. Deze tijdlijn is samengesteld op basis van mode-platen en volgt de vrouwengeschiedenis van 1784-1970.​

“Mode is kleding die een trend wordt, die de neiging heeft om een ​​gedrag, mindset of omstandigheid weer te geven”

  • Geïllustreerde tijdlijn presenteert vrouwenmode elk jaar van 1784-1970