Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De plaid, van reisdeken naar multifunctioneel kleed

Hieronder leest u de algemene informatie over Wonen / Huis en Tuin

logo

Door Vewn

Als je op zoek gaat naar de betekenis of historie van een woord of voorwerp, in dit geval plaid, dan wordt je soms best wel verrast door de informatie, die erover verschijnt.

Zo zien we bij plaid direct een verbinding met Schotse klederdracht in de vorm van geruite tartan kledingdoeken. Afgezien van de Schotten zelf misschien, is er waarschijnlijk niemand die een plaid op die manier zal gebruiken.

Wat is een plaid precies?

De enige duidelijke Nederlandse vertaling van het woord plaid is reisdeken. In de moderne tijd van verwarmd vervoer heb je geen extra hulpmiddelen meer nodig, maar dat was in het verleden wel anders. Om de kou in een koets of onverwarmde treincoupé te weerstaan maakte men gebruik van een wollen deken (soms ook katoen), merkwaardig genoeg vaak voorzien van een geruit patroon (link naar het Schotse tartanverleden).
Die functie van een plaid is niet verloren gegaan, maar zal eerder toegepast worden in huiselijke kring, bijvoorbeeld als we nog even buiten willen blijven zitten in een sterk afkoelende avondlucht.

De plaid als interieuraccessoire

Een plaid is ook uitstekend inzetbaar als bedekking van bank of stoelen. Enerzijds kan het op die manier bescherming bieden. Zo zal een plaid op een leren bekleding op bijzonder warme zomerdagen ervoor zorgen dat de stoel of bank koel aanvoelt en niet gaat plakken. Overigens kun je op die manier langer gebruik blijven maken van die versleten, maar o zo lekker zittende stoel.
Je kunt het ook gebruiken om variatie aan te brengen in je interieur. Regelmatig wisselen, bijvoorbeeld van rode naar paarse of een roze plaid, biedt elke keer een net iets ander aanzicht van je woonkamer en zo gaat het dus nooit vervelen.


Een plaid is een handige, voor vele doelen inzetbare deken, maar als je besluit een plaid te kopen, let dan vooral op het materiaal en verzeker je ervan dat je een goede kwaliteit plaid in huis haalt. Je hebt er op die manier veel langer plezier van.

“Een plaid is een handige, voor vele doelen inzetbare deken, maar als je besluit een plaid te kopen let dan vooral op het materiaal​”