Ontspannende coronavirusmaatregelen: Is Nederland de piek gepasseerd?

Sinds enkele weken vecht Nederland tegen een tweede coronavirusgolf, waarbij de Nederlandse regering steeds drastischer maatregelen neemt om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

Maar wat betekent dat, nu de cijfers (vooralsnog) lijken te dalen, voor de bestaande coronavirusmaatregelen?

De tweede golf en coronavirusmaatregelen in Nederland

Het aantal coronavirusinfecties is sinds begin september gestaag toegenomen en heeft geleid tot een aantal nieuwe maatregelen van de Nederlandse regering in een poging om de zogenaamde tweede golf van het virus in te dammen. Nu, twee maanden nadat er nieuwe regionale maatregelen zijn aangekondigd om de verspreiding van het virus te beperken, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat het ergste achter de rug is.

De Jonge sprak op een Facebook-sessie met minister-president Mark Rutte live over vragen en antwoorden, zei hij: “Wat we op korte termijn moeten doen, is ervoor zorgen dat we het virus samen terugdringen. Eventjes maar; we zijn die piek echt gepasseerd.”

Als Nederland de piek gepasseerd is, wat betekent dit dan voor de plannen voor strenge regionale lockdowns die tijdens de persconferentie van 3 november zijn aangekondigd? Volgens De Jonge is een regionale avondklok niet meer nodig. En hij verwacht dat bibliotheken, bioscopen en musea volgende week weer open kunnen.

Restaurants heropenen voor Kerstmis?

Rutte en zijn kabinetsministers zijn in gesprek geweest met de vakbond van horecabedrijven, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), om te kijken hoe het mogelijk is om in het hele land bars, restaurants en cafés (horeca) te heropenen voor de kerst.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen heeft woensdag een bijeenkomst met de minister-president bijgewoond over de moeilijkheden die de horeca ondervindt nu ze weer moeten sluiten. Willemsen vroeg ook om meer financiële steun om bedrijven overeind te houden.

De komende week is het kabinet van plan om te bespreken wanneer en hoe de huidige coronavirusmaatregelen kunnen worden versoepeld. Na hun vergadering zei Willemsen: “De minister-president verklaarde concreet dat hij in de loop van de week zal verduidelijken of de horeca met Kerstmis kan openen… Het kabinet zegt dat het echt kijkt naar wat er in december mogelijk is, en ik vertrouw erop dat de minister-president zich aan zijn woord houdt.”Een boete voor het niet dragen van een gezichtsmasker

Maandenlang heeft de regering zich verzet tegen een verplichte gezichtsmaskerregeling, maar op de persconferentie van 3 november kondigde De Jonge aan dat gezichtsmaskers verplicht zouden worden gesteld in alle openbare binnenruimten, en dat deze regeling waarschijnlijk uiterlijk op 1 december in werking zou treden.

Na een parlementair debat op dinsdag stemde deTweede Kamer in met de invoering van een boete op 1 december voor iedereen die geen masker draagt in de openbare binnenruimte. Degenen die geen masker dragen krijgen een boete van 95 euro, maar het vergrijp wordt niet geregistreerd op een strafblad.

De boete en de gelaatsmaskerregeling kunnen pas worden ingevoerd als de omstreden coronaviruswet op 1 december in werking treedt.

Door te klikken op subscribe gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.

Bron: https://www.iamexpat.nl/expat-info/dutch-expat-news/relaxing-coronavirus-measures-has-netherlands-passed-peak

Plaats een reactie