7.600 medewerkers bestand NS Nazi vervoer schadevergoeding

7.600 medewerkers bestand NS Nazi vervoer schadevergoeding – DutchNews.nl Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

Vrijdag 07 Augustus 2020

Een deel van het monument Westerbork. Foto: Blacknight via Wikimedia Commons

Meer dan 7.600 mensen hebben verzocht om vergoeding van de nederlandse staat spoorwegmaatschappij NS voor haar rol in de deportatie van Joden, Roma en Sinti naar de concentratiekampen tijdens de tweede Wereldoorlog, omroep NOS meldt.

Dinsdag was de laatste dag aanvragen kunnen worden ingediend tot een commissie onder leiding van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Meer dan 5.000 slachtoffers en naaste familieleden hebben ontvangen vergoeding zo ver.

De NS werd in opdracht van de Nazi ‘ s te nemen naar schatting 100.000 Joodse, Roma en Sinti mensen in speciale treinen holding kampen Westerbork, Vught en Amersfoort, waar zij woonden voordat ze naar de vernietigingskampen in het oosten.

Het bedrijf wordt gezegd te zijn betaald ongeveer €2,5 m voor een betaling van het bedrijf wordt beschreven als ‘een zwarte bladzijde’ in de geschiedenis.

Het railway groep zei vorig jaar verwacht te betalen minimaal €35 miljoen tot ongeveer 6000 overlevenden of nabestaanden: €15.000 aan elk van de naar schatting 500 directe nabestaanden, €7.500 voor weduwen of weduwnaars-en €5.000, – of €7.500 voor de kinderen van de slachtoffers.

Overlevende van de Holocaust Salo Muller, 83, die reed de campagne voor schadevergoeding, vertelde de omroep is hij nu vooral gericht op het verkrijgen van schadevergoeding van de duitse spoorwegbedrijf Deutsche Bahn.

Hij heeft al een brief gestuurd naar Angela Merkel, die zei dat ze zou onderzoek van zijn aanvraag. ‘Ik ben erg blij dat ze niet verwijderen uit de hand,’ Muller zei tegen de omroep.

Muller zei dat hij een ‘bucket list’ dat alle opgenomen Amsterdamse ov-bedrijf GVB en de politie. ‘Het GVB is stil zijn, maar ze weten wat ik aan het doen ben. Waarom niet mij uitgenodigd voor een kopje koffie? Zij zijn net zo schuldig als de NS. En ik wil ook spreken over de rol van de politie. Veel mensen hebben geen idee van wat er gebeurde.’

Dank u voor uw donatie aan DutchNews.nl

De DutchNews.nl team dankt alle gulle lezers die een donatie gedaan in de afgelopen weken. Uw financiële steun heeft ons geholpen om uit te breiden onze dekking van het coronavirus crisis in de avonden en in het weekend en zorg ervoor dat u up-to-date met de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is gratis voor 14 jaar, maar zonder de financiële steun van onze lezers, we zouden niet in staat zijn om u te voorzien van eerlijke en accurate nieuws en beschikt over alle dingen nederlandse. Uw bijdragen is dit mogelijk maken.

Als je nog niet een donatie gedaan, maar dat zou willen, kunt u dat doen via Ideal, credit card of Paypal.

Veel dank aan iedereen die heeft gedoneerd aan DutchNews.nl in de afgelopen dagen!

Wij kunnen deze service niet bieden zonder jou. Als je nog niet een bijdrage geleverd, kunt u dat hier doen.

De DutchNews.nl team

Doneer nu

Bron: https://www.dutchnews.nl/news/2020/08/7600-people-file-ns-nazi-transport-compensation-claim/

Plaats een reactie