Video Traditionele Sport Fierljeppen

Vandaag gaan we een kijkje nemen op een van de meest ongewone sport in Europa. Fierljeppen, of polsstokverspringenis een traditionele sport die is ontstaan in de nederlandse provincie Friesland. De sport omvat een gracht en een pole vault, en het is absoluut geweldig.

De ver-springen Friezen

Fierljeppen, wat zich vertaalt naar “ver-springen” in het engels, is een sport waarbij de deelnemers proberen om te springen over een lichaam van water (dat is meestal een kanaal, natuurlijk) met behulp van een lange stok (polsstok). De deelnemer sprints in de richting van het water en gebruik het om te proberen en polsstokspringen, terwijl het beklimmen van de paal om de controle van de beweging, naar de andere kant van het water.

Fierljeppen wordt gezegd van het is ontstaan als een manier voor het Friese volk te snel langs de waterwegen, met literaire bewijs dat dateert uit de jaren na 1200. Het werd uiteindelijk een wedstrijd, met de eerste officiële wedstrijd gehouden in 1771. Het was de juiste wijze ingesteld als een sport in Nederland in 1957. Ondanks de van oorsprong uit Friesland, de sport heeft hernieuwde populariteit in de provincie Utrecht.

Zie het in actie

Als u nog steeds niet zeker wat Fierljeppen is en u wilt om het te zien in actie, bekijk de video hieronder! Heb je ooit geprobeerd Fierljeppen voor? Indien niet, zou je het? Laat het ons weten in de comments hieronder!

 

 

Bron: https://www.iamexpat.nl/lifestyle/lifestyle-news/video-traditional-sports-fierljeppen

Plaats een reactie