Thuiswerken tijdens Corona | Praktische time management tips | MentorMax.nl

https://www.mentormax.nl/thuiswerken-tips/

Dit is een gedeelte van een opname van een lezing die ik onlangs verzorgde voor een beroepsvereniging. Ik geef praktische time management tips om het thuiswerken wat aangenamer te maken.

Thuiswerken, hoe doe je dat effectief? Thuiswerken is voor de een geweldig, want er worden bergen werk verzet en de afleiding is minimaal. Voor de ander is het een enorme uitdaging, omdat het discipline kost om de dag vorm te geven. Herken je jezelf in de laatste categorie? Dit artikel geeft je praktische tips om de juiste prioriteiten te stellen zodat je meer voldoening uit je thuiswerkdag haalt.

ZORG VOOR EEN GOEDE WERKPLEK

Ik lees in veel blogs dat je niet op de bank moet werken of aan de keukentafel. Ach wat maakt het uit waar je je werk doet, doe vooral wat voor jou werkt. Ben je snel afgeleid? Dan is het wel zo prettig dat je een vaste werkplek in huis hebt waar je je goed kunt concentreren.

Kijk, als het zonnetje schijnt dan zit ik graag met mijn laptop in de tuin, met mijn beentjes omhoog op mijn lounge set. Maar dat doe ik niet 6 uur achter elkaar. Het is wel zo verstandig dat je het grootste gedeelte van je werkdag rekening houdt met een ergonomische werkhouding.

Het is vermoeiend en belastend voor je nek als je de hele dag omlaag naar je scherm kijkt. Zorg dat je je beeldscherm op ooghoogte hebt. Investeer in een laptopstandaard (paar tientjes) en een goede verstelbare stoel (meer dan een paar tientjes).

START JE DAG GOED

Een goed begin is het halve werk. Maar wat is nou een goede manier om je dag te starten? ZZP-ers vinden dit vaak lastig omdat ze meestal (te)veel projecten hebben. Het kan je helpen om ritmes en routines in te bouwen.

Waarom werkt dit zo goed? Bij gewoonten hoef je niet meer na te denken. Keuzes maken kost energie en wilskracht en dat vinden we niet leuk. Dat is de reden dat we vaak de werkdag starten met e-mail en simpele taken.

Ik werk al jaren thuis en heb een aantal simpele routines ontwikkeld: ik sta vroeg op. Ontbijten doe ik niet, want ik doe aan intermittent fasting. Mijn werkdag start tussen 8.30 en 9.00 uur. Ik weet altijd waar ik de werkdag mee ga beginnen. Ik weet ook van mezelf dat ik na 16.00 niet meer scherp ben, dus het denkwerk doe ik in de ochtend.

STEL PRIORITEITEN

Productief thuiswerken is lastig omdat je jezelf moet motiveren. Er is namelijk geen sociale controle. Je kan wat langer de hond uitlaten of eerst uitgebreid de keuken schoonmaken voordat je eens gaat inloggen.

Wat je hierbij kan helpen is een plan voor de dag. Wat ik vaak hoor is dat mensen op de dag zelf pas een to do lijstje maken. Dat kan werken, maar het is maar de vraag hoe laat je dat lijstje gaat maken en of je jezelf er überhaupt aan kunt houden.

Mijn advies: bepaal vandaag wat je morgen gaat doen. Prioriteiten stellen betekent keuzes maken. Keuzes maken kost wilskracht en dat kun je beter vooraf doen. Ben je een ochtendmens? Start de dag dan met een rotklus, dan heb je dat maar alvast gehad.

HOU CONTACT MET JE COLLEGA’S

Ook al ben je introvert, we zijn allemaal sociale wezens. Werk je met collega’s aan een project? Dan kan het prettig zijn om je dag te beginnen met een kleine ‘stand up’ (een term uit de scrum wereld). Dit kan bellend, maar er zijn ook vele manieren om te videobellen. Zie het als het moment bij de koffieautomaat. Je vertelt even hoe het gaat en waar je mee bezig bent.

Ben je bang dat dit gelijk ten koste gaat van je concentratie? Plan dan een contactmoment in aan het einde van de werkdag. Je kunt natuurlijk ook met Whatsapp en Slack contact met elkaar onderhouden, maar dan heb je het risico dat je elkaar de hele dag afleidt. Je kunt de afleiding het beste clusteren.

DRESS FOR SUCCESS?

Wat ik ook vaak teruglees op het internet. Je moet je normaal aankleden voordat je aan de slag gaat. Dat heeft ‘een positieve invloed op je mindset’ en dat ‘maakt je productiever’. Als dit voor jou werkt, prima.

ELIMINEER AFLEIDING

Ook thuis kun je afgeleid worden. Ben je bezig met een concentratieklus? Klik de tabbladen weg die je nu niet nodig hebt en focus op op die taak. Zet je smartphone op stil (of in de vliegtuigmodus). Zijn ze in de straat bezig met wegwerkzaamheden? Zet een koptelefoon op (het liefst een met noise cancelling) en luister naar een concentratie muziekje.

Zorg er ook voor dat je werkplek je niet afleidt. Als er van alles op je bureau ligt, dan kan je aandacht daar naar toe gaan. Voor je het weet ben je bonnetjes aan het uitzoeken of brochures aan het doornemen terwijl je eigenlijk een conceptplan aan het schrijven was. Zorg voor een opgeruimd bureau.

VERDER LEZEN?
Check https://www.mentormax.nl/thuiswerken-tips/

#timemanagement #productiviteit #thuiswerken

  • Likes: 3
  • Dislikes: 0
  • Tags: time management,thuiswerken,corona,focus,concentratie,uitstelgedrag,productiviteit

Transcript

Plaats een reactie