Record bedrag gestort op spaarrekeningen tijdens coronavirus crisis

Door Janene Pieters op dinsdag, 30 juni 2020 – 12:00

In Mei, Nederland ingezetenen betaalde in totaal 9,4 miljard euro op hun spaarrekening – de grootste bedrag maar aangezien de centrale bank DNB begonnen met het bijhouden van dit figuur in 1998. In totaal heeft Nederland de bewoners hebben nu 384 miljard euro aan besparingen.

Mei is traditioneel een maand van hoge besparing, aangezien veel medewerkers ontvangen hun vakantiegeld. Afgelopen mei, 6,2 miljard euro werd gestort op een spaarrekening, in 2018 het was 5 miljard euro. “Maar dit jaar is de piek is extra hoog omdat mensen gaven minder omdat het coronavirus,” een woordvoerder van DNB zei tegen de NOS.

Het bedrag van de spaarrekening is ook veel minder dan in voorgaande maanden. In Maart, nederlandse trokken van 31,6 miljard euro, in Mei, werd 14,9 miljard euro.

De reden voor de hogere besparing ligt voor de hand, ABN Amro-econoom Nora Neuteboom zei tegen de omroep. “Mensen konden gewoon niet hun geld uitgeven omdat bepaalde sectoren werden gesloten in verband met de corona maatregelen, zoals de horeca. En minder uitgeven is automatisch meer besparingen.” Mensen hebben ook de neiging om meer te besparen in tijden van economische onzekerheid. En terwijl in andere jaren, veel mensen namen de besparingen te boeken vakanties in Mei is veel gebeurd dit jaar minder, ook door het coronavirus.

 

Bron: https://nltimes.nl/2020/06/30/record-amount-paid-savings-accounts-coronavirus-crisis

Plaats een reactie