Rotterdam museum druppels naam gekoppeld aan van de 17e eeuw naval officer

Door Zack Newmark op zondag, 28 juni 2020 – 09:34

Rotterdam museum voor hedendaagse kunst Witte de With is gedaald de naam van alle sociale media en de meeste van haar website, als het beweegt te scheiden zich van controversiële 17e eeuwse marineofficier Witte Corneliszoon de With. Het museum nam de naam op de zaterdag, twee weken na het art center werd vernield door een activist die linker rode hand afdrukken over de buitenmuren als een herinnering van de zeeman van geweld.

De beslissing werd onder overweging voor meerdere jaren, zegt het museum, sinds het hosted 2017 een project met de titel Cinema Olanda: Platform, dat gericht is op de dekolonisatie, maar zonder aandacht voor het museum naamgenoot. “In het gezicht van deze hachelijke situatie, op 7 September 2017, we beloofd om een naam te veranderen. Onze nieuwe naam op te treden in werking op 27 januari 2021,” museum directeur Sofia Hernandez Chong Cuy zei in een verklaring op 14 juni.

Na het nemen van de naam, het museum zei: “Wij begrijpen dat het tempo van de veranderingen is belangrijk, en we realiseren ons dat, terwijl onze inzet voor structurele verandering voorafgaande aan dat van een nieuwe naam heeft tijd nodig, het is even belangrijk voor onze instelling om tijdig worden.”

Het art center is vernoemd naar het adres op de Witte de Withstraat, die op zijn beurt met de naam voor de marine-officier. De geserveerd Met onder andere controversiële figuren, met inbegrip van Jan Pieterszoon Coen, en steeg naar de top behoort, dienen in zowel de nederlandse Oost-Indische compagnie en de West-Indische compagnie. Hij was betrokken bij de vernietiging van de stad, die toen bekend stond als het Jayakarta, en verwoest de enorme kruidnagel plantages als een manier van het behoud van zijn eigen monopolie van dat kruid de prijsstelling, het leggen van de ruïne van de lokale economie in het proces.

Het museum wil het publiek te wegen op de naam te wijzigen, in het engels of in het nederlands, met behulp van een online enquête te openen door middel van Sept. 19. Het is ook gastheer van drie forums aangesloten op het onderwerp van het einde van augustus tot September.

Het museum kan nog steeds worden gevonden in de sociale media, maar nu onder de naam “Voorheen bekend als Witte de With, Centrum voor Hedendaagse Kunst”, en op de website fkawdw.nl.

Bron: https://nltimes.nl/2020/06/28/rotterdam-museum-drops-name-linked-17th-century-naval-officer

Plaats een reactie