Grootste bosbrand in de nederlandse geschiedenis kan opzettelijk zijn aangestoken

Door Byron Mühlberg op zondag, 28 juni 2020 – 11:00

Een grote brand die geript door het natuurgebied Deurnese Peel eind April kan het zijn gestart met opzet, de overheid de bescherming van de natuur organisatie Staatsbosbeheer aangekondigd op zaterdag. De lokale politie onderzoeken momenteel de mogelijkheid om, volgens Omroep Brabant.

De brand, nu beschouwd als de grootste in de nederlandse geschiedenis, verbrand door ten minste acht honderd hectare bos op 20 April. Er wordt nu onderzocht of het wel of niet menselijk ingrijpen verantwoordelijk was voor de brand die ontstaan is in de eerste plaats, hoewel enkele leidt tot nog toe hebben gedraaid, volgens het rapport.

Volgens Staatsbosbeheer, satellieten zijn in staat zijn om het vuur van de oorsprong naar een punt tussen de dorpen Helenaveen en Griendtsveen. “We hebben ontvangen satelliet beelden die tonen duidelijk waar de brand begon en hoe het zich verspreid. Dat, in combinatie met de weersomstandigheden in die periode, maakt het aannemelijk dat de brand niet beginnen spontaan,” Staatsbosbeheer een woordvoerder zei tegen Omroep Brabant.

“Negen van de tien branden worden veroorzaakt door menselijk handelen. De natuur doet niet alleen het branden van zichzelf,” ze toegevoegd.

Staatsbosbeheer is in afwachting van de resultaten van het onderzoek van de politie om te bepalen of er wel of niet in het vuur had een menselijke oorsprong, volgens het rapport.

Bron: https://nltimes.nl/2020/06/28/largest-wildfire-dutch-history-may-deliberately-ignited

Plaats een reactie