Nederlandse eens 3,4 miljard lening en de garantie bailout met KLM

Infrastructuur minister Cora van Nieuwenhuizen en minister van financiën Wopke Hoekstra op de persconferentie. Foto: Robin Utrecht, ANP

Ministers en KLM hebben een akkoord bereikt over een bedrag van €3.4 bm pakket tot 2025 om te helpen de nederlandse vlag vervoerder door het coronavirus crisis, de minister van financiën Wopke Hoekstra bevestigd op vrijdag.

De financiële ondersteuning bestaat uit een bedrag van €1 miljard lening en €2,4 miljard in garanties voor commerciële leningen, die de KLM heeft al afgesproken met de banken.

De impact van coronavirus op de luchtvaartsector is veel ernstiger dan aanvankelijk gedacht en meer ondersteuning kan niet worden uitgesloten, Hoekstra zei.

Een KLM ineenstorting een grote impact zou hebben op de rol van Schiphol ,en banen in allerlei sectoren, alsmede op bedrijven besluiten te baseren hun activiteiten in Nederland, zei hij. ‘Daarom kan dit tot beschadiging van onze open, op export-gedreven economie,’ Hoekstra zei.

Het kabinet zei op 24 April dat het zou komen met een pakket ter waarde van maximaal €4 miljard om bail out van de KLM, die heeft gezien de cijfers dalen naar vrijwel nul als de landen rond de wereld ging in lockdown of sloten hun grenzen.

Het pakket is niet zonder voorwaarden. Het kabinet heeft afgesproken dat het moederbedrijf Air France-KLM en beide dochterondernemingen moeten de kosten met 15% in KLM ‘ s het geval.

Medewerkers verdienen drie keer het gemiddelde salaris zal worden gevraagd om een 20% loonsverlaging, terwijl die op de lagere inkomens zal ook worden gevraagd akkoord te gaan met een lager loon. Geen dividenden of bonussen worden betaald, totdat de leningen worden terugbetaald, en het aantal nachtvluchten zal worden gesneden uit met 32.000 25.000.

KLM moet ook een actieve bijdrage’ door akkoord om de CO2-uitstoot per passagier-kilometer met 50% in 2030, vergeleken met 2005.

Het kabinet heeft benoemd een ‘state agent’ om ervoor te zorgen dat de voorwaarden van de deal zijn voldaan en dat het geld goed is besteed.

De franse regering heeft ingestemd met een 7 miljard pakket met Air France eerder.

De nederlandse en franse staten hebben een 14% – belang in de Air France-KLM partnerschap.

Niet iedereen is blij met de bail-out. Milieu-organisaties, waaronder Greenpeace en Friends of the Earth gezegd in een gezamenlijke reactie dat ze had gehoopt enige steun van de overheid zou worden gebruikt om de luchtvaartmaatschappijen op het juiste pad’ in de richting van het verminderen van de schadelijke uitstoot van uitlaatgassen en vervuiling.

Dank u voor uw donatie aan DutchNews.nl

De DutchNews.nl team dankt alle gulle lezers die een donatie gedaan in de afgelopen weken. Uw financiële steun heeft ons geholpen om uit te breiden onze dekking van het coronavirus crisis in de avonden en in het weekend en zorg ervoor dat u up-to-date met de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is gratis voor 14 jaar, maar zonder de financiële steun van onze lezers, we zouden niet in staat zijn om u te voorzien van eerlijke en accurate nieuws en beschikt over alle dingen nederlandse. Uw bijdragen is dit mogelijk maken.

Als je nog niet een donatie gedaan, maar dat zou willen, kunt u dat doen via Ideal, credit card of Paypal.

Bron: https://www.dutchnews.nl/news/2020/06/dutch-agree-e3-4bn-loan-and-guarantee-bailout-with-klm/

Plaats een reactie