1 Vandaag – Steeds Meer Zorgen om Effecten Biomassacentrales

Er zijn steeds meer zorgen over de gezondheidsrisico’s die mogelijk worden veroorzaakt door de uitstoot van biomassacentrales. Deze centrales zijn aan opmars bezig in Nederland, omdat het een groen alternatief zou zijn voor fossiele energie.

Het ‘groene’ imago van biomassacentrales staat de laatste maanden onder druk. Want de zorgen leven al lang niet meer alleen onder milieuactivisten en bezorgde omwonenden. De commissie Remkes, die advies geeft over hoe het stikstofprobleem in Nederland op te lossen, adviseerde eind september al om de subsidieverlening voor het bijstoken van biomassa opnieuw te bekijken.

In totaal zou de Nederlandse overheid al 11,4 miljard euro aan subsidie hebben uitgetrokken voor verschillende biomassa-installaties. De komende jaren moeten er 628 nieuwe centrales worden bijgebouwd.

De subsidies op biomassa worden met jouw belastinggeld verstrekt. Wil jij ook dat dit stopt? Steun ons dan om dit beleid af te schaffen:
www.biomassazaak.nl

De GGD stelt nu dat het bovendien onbekend is wat biomassacentrales met de luchtkwaliteit doen. “De ervaringen met grootschalige biomassa zijn beperkt. We weten niet precies hoe groot de uitstoot is en waar die neerslaat. Dat moet je van tevoren weten. Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan.” Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sluit zich bij die conclusie aan. “Eerst even slim nadenken voordat je gaat toepassen”, zegt onderzoeker Guus Velders.

Blootstelling aan luchtverontreiniging leidt tot een levensduurverkorting van naar schatting dertien maanden voor de gemiddelde Nederlander, waarvan negen maanden door fijnstof.
Langdurige blootstelling aan fijnstof kan leiden tot blijvende gezondheidseffecten zoals verminderde longfuncties, luchtwegklachten, hart- en vaatziekten en vroegtijdig sterfte. In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen longklachten. Deze mensen moeten soms binnen blijven omdat het buiten te vies is. Milieudefensie heeft in samenwerking met Bureau Blauw metingen verricht in Arnhem. Op enkele punten in onze stad bleek de lucht ernstig vervuild te zijn.

Daarbovenop komt kritiek eerder deze maand van een aantal gerenommeerde Europese wetenschappers over het duurzame karakter van biomassa. Wetenschappers verbonden aan het EASAC, de Europese koepelorganisatie voor de wetenschap, stellen dat biomassa niet zo duurzaam is als eerder gedacht. Het op grote schaal hout verbranden in plaats van steenkool, zou uiteindelijk niet minder CO2-uitstoot opleveren.

Bron 1 Vandaag: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-22-10-2019/

Negen organisaties uit Arnhem die samen strijden tegen de biomassacentrale en voor een duurzaam bomenbeleid hebben het luchtdata project gestart waarvan we hopen dat jij met ons meedoet. We gaan samen met elkaar fijnstofmeters bouwen.

In Arnhem zijn er 30 maandelijkse fijnstofmetingen van de gemeente, 3 van het RIVM en 8 van bewoners. Wij vinden dit te weinig om duidelijkheid te hebben over de kwaliteit van de lucht die we inademen. We willen gemeente Arnhem op de fijnstofkaart zetten en daarvoor hebben we ook jullie hulp nodig. Hoe meer fijnstof-meetpunten er komen, hoe fijnmaziger en betrouwbaarder de gegevens daaruit zijn. Al die meetgegevens worden verzameld door Luftdaten.info, een Citizen Science-project van de Universiteit Stuttgard. Hier worden ze geanalyseerd en in kaart gebracht.

De fijnstofmeters zijn binnen een uur in elkaar te zetten en kosten afhankelijk van het aantal aanmeldingen rond een tientje. Lijkt het jou leuk om mee te doen en zelf samen met ons je eigen fijnstofmeter in elkaar te zetten zodat die bij jou thuis kan komen te hangen?
Meld je dan aan via de website van Arnhems Peil. Zodra we genoeg aanmeldingen hebben om een avond te vullen nodigen we je uit en zetten we samen de meters in elkaar:
https://www.arnhemspeil.nl/acties/luchtdata-project.html

  • Likes: 33
  • Dislikes: 0
  • Tags:

Transcript

Plaats een reactie