Coronavirus: Minister Bruins reageert op eerste overlijden in Nederland en hekelt exportverbod

Nederlands Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) heeft zijn Europese collega’s opgeroepen tot solidariteit in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. “Het is geen oplossing als andere landen een exportverbod opleggen” voor mondkapjes, veiligheidsbrillen en andere beschermingsmiddelen tegen het virus, zei hij vrijdag in Brussel tijdens een speciale vergadering over het virus.

Hij doelde op de exportverboden die Duitsland en Tsjechië hebben aangekondigd voor mondkapjes. Ook de Belgische minister Maggie De Block had kritiek op deze beslissingen. Ze leiden bij het oplopen van het aantal besmettingsgevallen “tot grote problemen voor het Nederlandse gezondheidsstelsel”, zei Bruins.

Bruins uitte ook zijn zorgen over de oplopende tekorten van medicijnen en belangrijke ingrediënten voor geneesmiddelen als gevolg van de stagnerende aanvoer uit China en India als gevolg van het coronavirus. Volgens een expert van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA ) die bij de vergadering aanwezig was is het agentschap bezig de voorraden te evalueren. De expert pleitte voor een discussie over een EU-brede oplossing voor dit probleem.

  • Likes: 4
  • Dislikes: 1
  • Tags:

Transcript

Plaats een reactie