Minister Bruno Bruins doet onthulling 1e corona patiënt in NL live op tv in ingelaste tv-uitzending!

Minister Bruno Bruins doet corona-onthulling live op tv in ingelaste tv-uitzending Het coronavirus, feiten en fabels!
De ingelaste coronashow van Rob Trip op NPO 1 had gisteren de primeur van de eerste coronabesmetting in Nederland. Minister Bruno Bruins werd tijdens de uitzending geconfronteerd met het nieuws over de coronabesmetting. Een medewerker van de minister kreeg een telefoontje en schreef de boodschap op een briefje dat de minister voorlas. Is het toeval of niet dat dit zorgwekkende nieuws uitgerekend in deze veel bekeken tv-uitzending bekend werd gemaakt? Critici denken van niet.

Direct na de bekendmaking van Bruins publiceerde het RIVM een informatiefilmpje op Twitter over dit eerste besmettingsgeval. Daar is de nodige voorbereidingstijd aan voorafgegaan, constateert een geërgerde Thomas van Groningen, sterverslaggever bij BNR Nieuwsradio.

Thomas van Groningen: “Als je tijd hebt om een animatie te maken, dan heb je geen haast gemaakt met deze bekendmaking.”

Boulevard-ster Diederik Jekel: “Thomas we werken beide in de journalistiek toch? We hebben allebei wel eens een filmpje klaar gezet voor een bekend persoon dat op een ziekbed ligt toch? Of je weet hoe dat gaat… En het vervangen van een titel en snel exporteren kan in een paar minuten toch?”

Van Groningen: “Dat kan, maar als het echt urgent nieuws is dan ga je niet wachten tot een filmpje gerenderd is, in my honest opinion.”

Jekel: “Want die 20 minuten zijn van levensbelang? Het vermoeden bij dit persoon bestond al want opgenomen in ziekenhuis, test duurt 24 uur, ze zijn al bezig met traceren. Beter goed helder informatie verschaffen dan panieknieuws zoals zoveel media doen. IMHO is je 1e tweet suggestief.”

Van Groningen: “Je hebt een punt hoor, maar neemt niet weg dat ik waarde hecht aan de snelheid van informatie, naast correctheid. De overheid moet niet op de stoel van de journalistiek gaan zitten.”

Gerichte communicatie

Ook tv-kenner Ron Vergouwen van RTL Boulevard denkt dat de overheid het nieuws bewust tijdens de live-uitzending heeft gebracht. “Het nieuws van de eerste Nederlandse Corona-patient komt preciés tijdens het speciale Corona-programma van de NOS binnen, via een briefje bij de minister. Heel erg toevallig, of beter gezegd: gerichte communicatie. Niet erg, wel opvallend.”

Op1-eindredacteur Rachel Franse merkt op: “Wat een timing.”

Onderzoeksjournalist Vincent Verweij wijst erop dat dit nieuws twee dagen geleden al uitlekte op Twitter: “Was ook iets te toevallig dat de minister in speciale uitzending van de NOS dit zogenaamd hoorde en bekend maakte. Schandalig als dit twee dagen onder de pet gehouden is. Voer voor complottheorieën.”
1,8 miljoen kijkers voor extra corona-uitzending NOS

De extra uitzending van de NOS, Het coronavirus: feiten & fabels, heeft gisteravond veel kijkers getrokken op NPO1. Tijdens die uitzending zagen 1,8 miljoen mensen dat minister Bruno Bruins vertelde dat er een eerste patiënt besmet met het coronavirus is in Nederland. Zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.
In de uitzending op NPO1 sprak presentator Rob Trip met verschillende gasten over de uitbraak van het coronavirus. Om vragen te beantwoorden was onder andere de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, te gast. In de uitzending kreeg de minister een briefje in handen. Hij las voor dat er een eerste patiënt met het virus in Nederland is opgenomen in het ziekenhuis. De extra thema-uitzending werd direct na het NOS Journaal van 20 uur uitgezonden, dat was met zesduizend kijkers meer het best bekeken programma van de avond.
Het corona-virus: feiten en fabels op radio, tv en online
De NOS-uitzendingen stonden donderdag 27 februari 2020 voor een groot deel in het teken van het corona-virus.
Donderdag direct na het NOS Journaal van 20.00 uur was de ingelaste tv-uitzending Het coronavirus, feiten en fabels te bekijken. In het live-programma van 20.35-21.25 uur, NPO 1) zijn de vragen van het publiek – in de uitzending, maar ook via de online en social kanalen van de NOS – leidend. Presentator Rob Trip legt de vragen voor aan experts. In de studio zijn onder anderen directeur Jaap van Dissel (RIVM), viroloog Eric Snijder (LUMC), veiligheidsexpert Marco Zannoni en minister Bruins (medische zorg en sport). Saïda Maggé geeft concrete informatie en uitleg bij het scherm. Verder komen verslaggevers en correspondenten aan het woord in live-schakelingen en reportages.

  • Likes: 10
  • Dislikes: 8
  • Tags: 1e,corona,patiënt,Minister,Bruno,Bruins,Live,TV

Transcript

Plaats een reactie