Bijzondere boom in Leusden? Nomineer hem voor de beschermde lijst [RTV Utrecht]

De gemeente Leusden wil waardevolle bomen beter in kaart krijgen. Sinds acht jaar geleden de kapvergunning werd afgeschaft, is er minder controle over welke bomen wel en niet geveld worden. Inmiddels is iets meer dan de helft van de 20.000 bomen die Leusden telt aan deze zogeheten ‘groene kaart’ toegevoegd.

Omwonenden zijn enthousiast over het plan. “Het is mooi dat er aandacht is voor kenmerkende en karakteristieke bomen, die de sfeer en het beeld van een wijk bepalen. Ik vind het heel goed dat wij als burgers daar ook iets over te zeggen hebben”, zegt een man die zijn hond uit aan het laten is ’s ochtends vroeg op Radio M Utrecht.

In 2012 besloot de gemeente om de standaard kapvergunning af te schaffen. “Bij 99 procent van de bomen kon je de vergunning blind laten passeren”, legt Caspar Bolscher van Groenbeheer in Leusden uit. “Vaak ging het namelijk om kleine, particuliere bomen. Toen hebben we besloten om het om te draaien: we zetten sindsdien waardevolle bomen, die wat ons betreft extra vergunningsplichtig zijn, op een groene kaart. Zo bieden we een stukje extra bescherming.”

Volgens wethouder Wim Vos is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er gewaardeerd wordt door de inwoners van Leusden. “Elke boom is natuurlijk waardevol. Maar we willen waken voor overregulering. Mensen kunnen ook hun eigen afweging maken over wat ze wel en niet in hun tuin hebben staan.”

Toch wil de wethouder ook voorkomen dat mensen bijvoorbeeld zomaar een grote, monumentale eik uit hun tuin kappen. Daarom is er een lijst van criteria opgesteld. Bomen die een bepaalde dikte en leeftijd hebben, komen in aanmerking voor een plekje op de beschermende groene kaart.

Heb jij een boom die je graag beschermd zou zien? Op de website van de gemeente Leusden kun je kijken of deze boom al beschermd is of eventueel nomineren.

Kijk voor het laatste (sport)nieuws, weer en verkeer, livestreams en onze radio en tv programma’s uit de stad en provincie Utrecht op https://www.rtvutrecht.nl

(C) RTV Utrecht

  • Likes: 5
  • Dislikes: 0
  • Tags: boom,leusden,natuur,eemland,eik,RTV Utrecht

Transcript

Plaats een reactie