Universiteiten onderzoek rol van de kat in het virus verspreiden, houden moggie

Foto: DutchNews.nl

Drie nederlandse universiteiten bundelen hun krachten om uit te vinden als katten spelen een rol in de verspreiding van het coronavirus na de recente gebeurtenissen bij mink boerderijen waar een aantal van de katten werden gevonden te hebben gehad van de ziekte, de Volkskrant rapporteert.

Onderzoekers uit Utrecht, Rotterdam en Wageningen universiteiten zal het testen van zo ‘ n 150 katten die behoren tot de geregistreerde coronavirus patiënten. Het is al bekend dat mensen kan besmetten katten maar voor zover het tegendeel niet is bewezen, hoogleraar diergeneeskunde Arjan Stegeman vertelde de krant. ‘Je wilt voorkomen dat links aan het eind van de uitbraak met een reservoir van het virus die u over het hoofd hebben gezien,’ Stegeman zei.

De katten krijgen een bloed test om te zien of zij heeft gemaakt antilichamen en een wattenstaafje die wetenschappers vertellen welke variant van het coronavirus ze mee bezig zijn.

Het onderzoek volgt de gebeurtenissen op drie mink boerderijen in de provincie Brabant waar semi-wilde katten zwerven de lokalen werden gevonden te hebben gehad van het virus en waar een lid van het personeel kan hebben gevangen van een nerts. Het testen wordt uitgevoerd op alle 140 mink boerderijen die liggen buiten de grenzen van voor de bezoekers.

Er is geen verslag van de vorige gevallen waarin de dieren hebben doorgegeven aan het virus om een mens en zowel de WHO en de nederlandse health institute RIVM onderhouden dat de kans op besmetting is zeer klein.

Risico

Maar, zei Stegeman, is het verstandig om katten dwalen, zodat zij niet in contact komen met andere katten en laten hun uitwerpselen te markeren hun territorium.

Het onderzoek kan onder meer bezoeken aan asielen waar katten wonen in de nabijheid van elkaar. Katten ook besmet te worden in het lab om te zien hoe lang het duurt om zich te verspreiden naar andere katten. Het eindresultaat zal een definitieve beschrijving van de epidemiologie van katten, onderzoeker hoop.

Honden te kunnen krijgen van het virus, maar experimenten hebben aangetoond dat ze minder gevoelig zijn dan katten, de papieren gezegd.

Andere experimenten, op varkens, eenden en kippen lijken te wijzen op een biologische onmogelijkheid van het vangen van het virus. ‘Het is waarschijnlijk dat deze dieren hebben anders gevormde cel receptoren die niet geschikt zijn voor het virus,’ Stegeman zei.

Dank u voor uw donatie aan DutchNews.nl

De DutchNews.nl team dankt alle gulle lezers die een donatie gedaan in de afgelopen weken. Uw financiële steun heeft ons geholpen om uit te breiden onze dekking van het coronavirus crisis in de avonden en in het weekend en zorg ervoor dat u up-to-date met de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is gratis voor 14 jaar, maar zonder de financiële steun van onze lezers, we zouden niet in staat zijn om u te voorzien van eerlijke en accurate nieuws en beschikt over alle dingen nederlandse. Uw bijdragen is dit mogelijk maken.

Als je nog niet een donatie gedaan, maar dat zou willen, kunt u dat doen via Ideal, credit card of Paypal.

Bron: https://www.dutchnews.nl/news/2020/05/universities-research-role-of-cat-in-virus-spread-keep-moggie-at-home-they-say/

Plaats een reactie