Nederlandse MPs terug minister op coronabonds, maar het bekritiseren van zijn bot

Minister Wopke Hoekstra tijdens het debat. Foto: Laurens van Putten / HH

Een meerderheid van de Parlementsleden hebben ondersteund het kabinet de oppositie tegen afgifte van coronabonds als een manier van betalen voor de corona crisis tijdens een debat met minister van financiën Wopke Hoekstra op dinsdag.

Sommige zuidelijke landen zie de obligaties, die worden gesteund door alle leden van de eurozone, als een manier van het verspreiden van de lasten eerlijker over de EU.

Maar minister van financiën Wopke Hoekstra woedend Spanje en Italië afgelopen week met zijn botte afwijzing van het idee en zijn suggestie dat de EU ‘te onderzoeken landen die zeggen dat ze geen budgettaire marge om te gaan met de gevolgen van de crisis.’

Hoekstra werd later gedwongen om te zeggen dat de Nederland wil helpen. ‘We moeten zeggen wat we wel anders,’ Hoekstra vertelde verslaggevers.

Tijdens dinsdag debat over de financiële hulp die in het kielzog van de pandemie, MPs hun steun uitgesproken voor de minister de positie. ‘We zijn niet voor de gehele Europese hypotheek, Christen-Democraat MP Pieter Omtzigt zei.

Maar er was ook kritiek van de regering de toon van de stem en de manier waarop het kenbaar hadden gemaakt van haar positie. Een van de Arbeid MP beschreven van de minister prestaties als ‘schandelijk’.

Oppositie

Toch Hoekstra herhaalde zijn oppositie tegen het voorstel, dat is ook verzet van Duitsland. Welke de goede intentie van euro-obligaties, zou de eurozone zwakker, niet sterker en ‘cost Nederland heel veel geld’, Hoekstra zei.

Bovendien, het is alleen redelijk en verstandig om voorwaarden te verbinden aan eventuele leningen die via het Europees Stabiliteit Mechanisme, Hoekstra zei. Duitsland heeft voorgesteld met behulp van het ESM om miljarden euro ‘ s voor Italië, Spanje en anderen die behoefte aan financiële hulp tijdens de periode van herstel.

Europese ministers bespreken hoe de financiering van de crisis via een video link later op dinsdag.

Garanties

Inmiddels heeft het kabinet besloten ook het toewijzen van €12bn in garanties, zodat de bedrijven kunnen houden het plaatsen van bestellingen bij leveranciers, het Financieele Dagblad gezegd, onder vermelding van bronnen in den Haag.

De maatregel is gebracht, omdat banken en verzekeringsmaatschappijen zijn steeds meer tegenop om uit te breiden leningen aan het bedrijf, vanwege de vrees dat ze het in gebreke.

DutchNews.nl is gratis voor 13 jaar, maar nu vragen we onze lezers om te helpen. Uw donatie zal ons in staat stellen om te blijven leveren u met eerlijke en accurate nieuws en beschikt over alle dingen nederlandse.
Doneren via Ideal, creditcard of Paypal.

Bron: https://www.dutchnews.nl/news/2020/04/dutch-mps-back-minister-on-coronabonds-but-criticise-his-blunt-approach/

Plaats een reactie