M. C. Escher en zijn mind-bending grafische meesterwerken

Maurits Cornelius Escher (1898-1972) was een nederlands grafisch kunstenaar en tekenaar die bekend stond om zijn mind-bending kunstwerken. Ladders die leidt naar nergens, water omhoog stromen, vreemde anonieme wezens en de vissen en vogels in elkaar grijpende zijn maar een paar van zijn grillige creaties.

Onmogelijk objecten die hij is beroemd voor zijn trap die geen zin hebben in Oplopende en Aflopende (1960), infinity, zoals te zien is in zijn Tekening (1948) waar twee handen trekken elkaar, reflecties, speelse relativiteit en andere ongewone perspectieven.

Zijn vele beroemde meesterwerken hebben gemaakt van een sterke stempel op de kunstwereld. Er zijn veel verrassende dingen over Escher.

De roem kwam laat in het leven

Escher geproduceerd onvergetelijke kunstwerken in de vorm van houtsneden, tekeningen, mezzotinten en litho ‘ s. Het ding was, tijdens zijn eigen leven, hij de neiging om over het hoofd gezien worden internationaal en zijn werk werd niet geacht in enig opzicht opmerkelijk door kunstcritici in de internationale forum als hij was in zijn jaren ’20 en’ 30.

Hoewel zijn werk was een stuk minder bekend tijdens zijn prime dan het nu is hij nog niet helemaal vergeten in het publieke forum. Hij deed zijn werk getoond in 319 tentoonstellingen in zijn hele leven, vooral lokaal in kleine galeries in Nederland en in Italië, toen hij daar woonde. Als hij ouder werd, wiskundigen en fans van alle dingen psychedelische begon te idolise hem.

Ten slotte, in het midden van de jaren 1950, had hij een grote tentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam en een nog grotere aan de Witte Museum in Washington D.C. Zijn kunst heeft garner aandacht, maar niet in dezelfde mate als Mondriaan of Rembrandt in hun leven, bijvoorbeeld. Net als Van Gogh, zijn postume roem groter dan de aandacht die hij kreeg tijdens zijn leven.

Escher ‘ s achtergrond

De familie Escher en Escher en de achtergrond van de training geeft een goed inzicht in hoe de kunstenaar en zijn oeuvre tot stand zijn gekomen. Escher was de jongste zoon van een burgerlijk ingenieur. Geboren in Leeuwarden in het noorden van Nederland, waar hij is opgegroeid vooral in Arnhem, in het oosten van het land. Hij deed het heel slecht op school en ook niet voor het tweede leerjaar.

Voor een tijdje, Escher studeerde aan de Technische Universiteit van Delft, voordat het niet, drop-out en het verplaatsen van de Haarlem School van de Architectuur en de Decoratieve Kunsten, waar hij geploeterd in de architectuur voor het verplaatsen naar een specialisatie in de decoratieve kunsten. Hij studeerde onder de opmerkelijke grafische kunstenaar Samuel Jessurun de Mesquita.

Beïnvloed door zijn reizen in het buitenland

Het jaar 1922 is een belangrijk voor Escher. De 24-jarige ging reizen in Italië en Spanje en werd betoverd door het landschap en de inrichting van gebouwen en interieurs. Escher was gefascineerd door betegeling, tegels of patronen, die in feite een erkend gebied van de wiskunde. In Spanje, stuitte hij op ingewikkelde voorbeelden: observeerde hij de Moorse decoratieve tegels in het Alhambra in Granada en de Mezquita in Córdoba.

Al die tijd heeft hij doorgebracht in zuid-Europa, was hij niet bijzonder aangedaan door de Renaissance of de Barok-architectuur en decoratie – het was de Moorse invloeden die in de ban van hem, en dit kan worden gezien in de vormen van gebouwen die hij overgebracht gedurende zijn carrière.

De oefeningen en de kunstwerken die hij deed in relatie tot tegels geven de indruk van de 3D-beelden op het vlakke papier. Sterk beïnvloed door dit concept, speelde hij rond met optische illusies die flirt met je zintuigen, zoals te zien is in de video hieronder.

In 1923 had hij zijn eerste publieke tentoonstelling, in de italiaanse stad Siena. Een jaar later woonde hij in Rome, getrouwd met een Zwitserse vrouw, Jetta Umiker, en hij zou worden een vader van drie zonen.

Het was in de jaren 1950 dat zijn roem echt van start gingen. Na een bijzonder gloeiende review geschreven door grafisch kunstenaar Mark Severin in de engelse art journal “De Studio” van Escher ‘ s werk in een groepstentoonstelling in Antwerpen, België, gebeurtenissen begon te sneeuwbal.

De review gelezen door een invloedrijke journalist die op bezoek ging bij Escher in zijn studio. Door deze tijd, Escher woonde in Baarn in de provincie Utrecht. De journalist schreef twee diepgaande artikelen over Escher en zijn leven en werk, één in Time magazine en één in Leven magazine. Een bredere wereld publiek was van het begin tot het betalen van aandacht.

Escher werd gevierd in zijn leven door wiskundigen en hippies

Escher was bijna aanbeden door de wiskunde wereld. Wiskundigen en wetenschappers beschouwd als het hem erg belangrijk, want zijn werk was zo geometrisch. Escher zelf beweerde dat hij geen affiniteit voor wiskunde. Hij was niet formeel getraind in de wiskunde, maar zijn werk is grondig wiskundige. In 1954, het Internationaal Wiskundig Congres vond plaats in Amsterdam, die leidde tot een Escher-tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Zijn werk begon om hoofden te draaien internationaal tijdens de hippie-cultuur, omdat psychedelische drugs, werden steeds populairder en zijn verleidelijke kunstwerken werden gezien als psychedelische in zichzelf, zoals in Oplopende en Aflopende, Waterval en Metamorphose I, II en III. Mick Jagger, de frontman van de Rolling Stones, was zo enthousiast over Escher ‘ s werk, dat hij verzocht Escher voor het ontwerp van een albumhoes. Escher afgenomen.

Geniet van Eschers kunst online of in persoon

Bezoek de officiële Escher website, waar u kunt genieten van Escher ‘ s betoverende werkt online in al hun glorie en u kunt zelfs kijken naar video-interviews met de kunstenaar zelf.

Iets te bookmarken voor als het coronavirus crisis is achter de rug: bezoek aan Escher in het PaleisEscher in Het Paleisin den Haag! Dit is een permanente tentoonstelling gewijd aan M. C. Escher en een van de meest intrigerende van alle nederlandse musea.

Gelegen in het statige Lange Voorhout Paleis, een van de vele interessante gebouwen in den Haag, is soms simpelweg aangeduid als het Escher Museum.

Bron: https://www.iamexpat.nl/lifestyle/lifestyle-news/mc-escher-and-his-mind-bending-graphic-art-masterpieces

Plaats een reactie