Kolen vermogen kon worden drastisch als nederlands wilt klimaat

Door Byron Mühlberg op 2 April 2020 – 17:43

Met de rapportage door Janene Pieters.

Drie van de vijf overgebleven kolen-en gasgestookte centrales in Nederland ziet hun productie terug schaal dramatisch of hun voorzieningen in de buurt helemaal in om uitstoot van broeikasgassen te verminderen in het land. Het Kabinet afgesproken om de maatregel op vrijdag, geheime bronnen vertelden omroep NOS bijna een week later.

Dit komt na het Hooggerechtshof oordeelde in December van vorig jaar dat de emissies in Nederland moet worden verminderd met ten minste 25 procent in vergelijking met de niveaus van 1990, met de rechtbank, het labelen van de situatie een “mensenrecht.” Onderzoek door CE Delft toonde aan dat het sluiten van twee kolencentrales in aanvulling op een Amsterdamse faciliteit sloot eind vorig jaar kon het verminderen van de emissies naar de gemandateerde niveau tegen een kostprijs van ongeveer 760 miljoen euro.

Satelliet-enquêtes door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) geven aan dat koolstofdioxide en stikstofdioxide-uitstoot hebben al aanzienlijk verminderd als gevolg van de stilstand waarin het land is ingesteld als gevolg van het coronavirus pandemie. Een dergelijke emissie daling is waarschijnlijk tijdelijk als wetgeving inzake klimaatverandering en het milieu te beschermen zijn niet vastgesteld voordat het coronavirus pandemie komt een einde.

Het lot van de drie fabrieken in kwestie, die zich in de Eemshaven en op de Maasvlakte zal worden bepaald in overleg tussen eigenaren van Riverstone Holdings en RWE en leden van het Kabinet. De uiteindelijke beslissing zal rusten in relatie tot de verwachte kostprijs van de onderneming, een verslag van de NOS bevestigd.

Ondanks de Covid-19-crisis, de meeste Nederlandse bewoners willen dat de overheid de strijd tegen de klimaatverandering, blijkt uit een enquête onder mensen 2.342 klachten uitgevoerd door I&O Research de afgelopen week. Nederland bewoners zijn meer betrokken zijn bij de klimaatverandering nu dan voor het coronavirus naar het land kwamen, ANP reports.

Op vrijdag kondigde de regering aan dat het niet implementeren van meer maatregelen om de CO2-emissies voor het moment, onder vermelding van het coronavirus als reden. Maar 77 procent van de nederlanders het niet eens bent met dit besluit. Ze willen dat de overheid meer te doen over de zo veel, meer of veel meer in de strijd tegen de klimaatverandering, als voor de crisis.

De zorgen over het klimaat toegenomen, ondanks de vergaande maatregelen geïmplementeerd om het beteugelen van de verspreiding van het coronavirus. In februari, 65 procent van de respondenten zei dat ze waren bezorgd over de klimaatverandering. In Maart van dat gestegen naar 77 procent.

De milieu-organisatie Milieudefensie noemde het “bemoedigend dat zoveel mensen niet vergeten om het klimaat onder deze moeilijke omstandigheden”. Directeur Donald Pols zei tegen het ANP dat het een “slecht idee” voor de regering om te stoppen met werken op het klimaat in energiebesparende maatregelen. Hij denkt dat de regering moet het klimaat eerst in het economisch herstel na de corona crisis. “Economische ondersteuning moet bestaan uit investeringen die goed zijn voor mens en milieu. Laten we organiseren het economisch herstel pakket op een duurzame manier en dus pakken beide crises tegelijk.”

Het coronavirus is wat resulteert in lagere emissies, want er is weinig verkeer op de wegen en industrie is uitgevoerd in een langzamer tempo dan normaal. Het RIVM heeft onlangs berekend dat als de beperkingen te beteugelen Covid-19 blijven in plaats van ongeveer 10 weken, de CO2-uitstoot zal verminderen door tussen de 3 en 6 megaton. Dat is tussen de 1,5 en 3 procent van de totale nederlandse emissies.

Bron: https://nltimes.nl/2020/04/02/coal-power-dramatically-cut-dutch-want-climate-action-despite-pandemic

Plaats een reactie